Tuesday, March 10, 2015

Πέντε ταινίες για το χορό στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

0 comments
 

Το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ξεκινάει την Παρασκευή 13 Μαρτίου και στο πλούσιο πρόγραμμά του ξεχωρίσαμε πέντε ταινίες για το χορό! Καθεμία διαφορετική, μελετά το χορό από διαφορετική σκοπιά, σε διαφορετικές ηλικίες, εποχές και κοινωνίες και επικεντρώνει σε διαφορετικό είδος χορού. Από το μπαλέτο μέχρι το hip-hop, από το φλαμένκο μέχρι το σύγχρονο χορό, με χορευτές επαγγελματίες και ερασιτέχνες, έφηβους αλλά και ασπρομάλληδες, οι ταινίες αυτές αποδεικνύουν πραγματικά ότι ο χορός είναι για όλους!


1. Επιχείρηση χιπ χοπ -(ταινία έναρξης)
Μπριν Έβανς, 2014, Νέα Ζηλανδία
Ποιος είπε πως οι γιαγιάδες μας δεν θα μπορούσαν να γίνουν σταρ της χιπ χοπ; Αυτές οι καλλιτέχνιδες της χιπ χοπ μπορεί να κοντεύουν να τα εκατοστήσουν, αλλά για την Κάρα (94), τη Μέινι (95) και την Τέρι (93), το ταξίδι στο Λας Βέγκας για τον Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χορού Χιπ Χοπ δεν είναι παρά η αφετηρία για ένα ταξίδι ζωής. Μαζί με άλλους 27 ενενηντάχρονους, αψηφούν τα εμπόδια και μιλούν με ρίμες απ’ ευθείας στις καρδιές και στα μυαλά χιλιάδων νεαρών οπαδών απ’ όλο τον κόσμο. Με την καθοδήγηση της πληθωρικής τους μάνατζερ Μπίλι «θα πρέπει να το ’χω χάσει» Τζόρνταν, μαθαίνουν πώς να κάνουν πέρα τα αμαξίδια και τα μπαστούνια τους, πηγαίνοντας τα σώματα και τις τεχνητές τους αρθρώσεις στο απόλυτο όριο των γηρατειών. «Θα πάτε όλες σας... ακόμα και μέσα σε τεφροδόχο», τους λέει η Μπίλι.
Δείτε το τρέιλερ!

Προβολές:
Παρασκευή, Μαρτίου 13, 2015 - 20:30 | OLYMPION (τελετή έναρξης-είσοδος με προσκλήσεις)
Σάββατο, Μαρτίου 14, 2015 - 20:30 | STAVROS TORNES


Νάνσι Μπέρσκι, 2013, ΗΠΑ
Απ’ όλες τις μεγάλες μπαλαρίνες, η Τάνακιλ Λε Κλερκ ίσως ήταν η πιο υπερβατική. Με το σώμα της, που δεν έμοιαζε με κανένα από αυτά των χορευτριών που προηγήθηκαν, μάγεψε τόσο το κοινό όσο και τους χορογράφους. Με την ψιλόλιγνη κορμοστασιά της, που θύμιζε άλογο κούρσας, έγινε το νέο πρότυπο χορεύτριας για τον σπουδαίο Τζoρτζ Μπαλανσίν. Εξαιτίας της εξαιρετικής της κίνησης και της μοναδικής προσωπικότητάς της επί σκηνής, έγινε η μούσα του Τζoρτζ Μπαλανσίν και του Τζερόουμ Ρόμπινς, δύο από τους σημαντικότερους χορογράφους στην ιστορία. Τελικά, παντρεύτηκε τον Μπαλανσίν, ενώ ο Ρόμπινς δημιούργησε την περίφημη εκδοχή του τού Απομεσήμερου ενός φαύνου αποκλειστικά γι’ αυτήν. Έζησε τον έρωτα, τη δόξα και τη λατρεία του κόσμου, και υπήρξε η επιφανέστερη χορεύτρια της εποχής της, ώσπου όλα σταμάτησαν ξαφνικά. Σε ηλικία 27 ετών έπαθε πολιομυελίτιδα και παρέλυσε. Δεν ξαναχόρεψε ποτέ. Έκτοτε, η ιστορία της στοίχειωσε τον κόσμο του μπαλέτου.
Δείτε το τρέιλερ!

Προβολές:
Σάββατο, Μαρτίου 14, 2015 - 15:00 | JOHN CASSAVETES
Κυριακή, Μαρτίου 15, 2015 - 14:30 | OLYMPION


Ιβάν Γκέργκολετ, 2014, Ιταλία-Αργεντινή-Σλοβενία
Η Μαρία Φουξ είναι μια 90χρονη Αργεντινή χορεύτρια. Στο στούντιό της, στην καρδιά του Μπουένος Άιρες, συνεχίζει να χορεύει και να διδάσκει με τη χάρη και την ενέργεια νεαρής κοπέλας. Στα μαθήματά της δέχεται χορευτές απ’ όλα τα κοινωνικά στρώματα, αλλά και άντρες και γυναίκες με σωματικές ή πνευματικές αναπηρίες, ενσωματώνοντάς τους στις διάφορες χορευτικές ομάδες. Δίνει σε όλους τη δυνατότητα να αναπτύξουν τον δικό τους προσωπικό τρόπο έκφρασης και εκμαιεύει το ταλέντο από χορευτές κάθε ηλικίας και κατάστασης. Μετά από μια περίοδο διδασκαλίας, πολλοί από αυτούς ανθίζουν, σαν να ξυπνά κάτι μέσα τους. Βιώνοντας και μεταδίδοντας στους άλλους, μια ζωή τώρα, τη μέθοδό της που βασίζεται στην πρόσληψη των εσωτερικών ρυθμών και στη ζωή σε αρμονία με τη μουσική, η Μαρία Φουξ αναλαμβάνει τώρα μια τελευταία μαθήτρια ίσως και την πιο δύσκολη: τον εαυτό της. Όλοι μας έχουμε όρια που μπορούμε να τα γνωρίσουμε και να τα ξεπεράσουμε. Στα 90 της χρόνια, η Μαρία έχει ριχτεί σε μια τελευταία μάχη ενάντια στα όρια του ίδιου της του σώματος.
Δείτε το τρέιλερ!

Προβολές:
Σάββατο, Μαρτίου 14, 2015 - 17:30 | JOHN CASSAVETES
Κυριακή, Μαρτίου 15, 2015 - 15:30 | STAVROS TORNES

Λεωνίδας Κωνστανταράκος, Μαρία Δαμκαλίδη, Σταύρος Πετρόπουλος, 2014, Ελλάδα
Μπορεί ο χορός να ενώσει; Η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση φέρνει το χορό στα σχολεία, με το «Dancing to Connect (Χορεύω άρα επικοινωνώ)», ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για εφήβους που πραγματοποιείται με στόχο να ενισχύσει τη δημιουργικότητα, την αυτοπεποίθηση, τη συνεργασία και την επικοινωνία των μαθητών μέσα από την τέχνη του χορού, ενώ παράλληλα προωθεί την ανεκτικότητα, την κατανόηση και τη διαφορετικότητα. Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε από την Battery Dance Company της Νέας Υόρκης και έχει φιλοξενηθεί σε περισσότερες από 30 χώρες. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει τη δημιουργική διαδικασία παρακολουθώντας τους μαθητές πέντε σχολείων της Αθήνας και πέντε σχολείων της Πάτρας, από τις πρόβες και τη γνωριμία με τους δασκάλους-χορευτές μέχρι την παράσταση στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης με τις χορογραφίες που δημιούργησαν οι ίδιοι οι έφηβοι μέσα από συλλογική δουλειά και αυτοσχεδιασμό.
Προβολές:
Πέμπτη, Μαρτίου 19, 2015 - 22:30 | JOHN CASSAVETES
Σάββατο, Μαρτίου 21, 2015 - 18:00 | FRIDA LIAPPA


Ναταλία Κουτσούγερα, 2015, Ελλάδα
Το εθνογραφικό αυτό φιλμ αποτυπώνει τους τρόπους με τους οποίους οι διεθνείς χιπ χοπ και street διαγωνιστικοί χοροί χρησιμοποιούνται από τις γυναίκες της συγκεκριμένης χορευτικής σκηνής στη σύγχρονη Αθήνα. Το φιλμ περιγράφει τις ζωές δυο νεαρών κοριτσιών που χορεύουν «popping», «waacking» και «house dance», μέσα από αναστοχαστικές αφηγήσεις και χορευτικές διαντιδράσεις. Η φιλία τους και οι σχέσεις τους με τις ομάδες που ανήκουν (Funky Habits, Waveomatics Crew), καθώς και με άλλους άνδρες χορευτές της hip hop κοινότητας έρχονται στο προσκήνιο. Η ταινία περιηγείται στις καθημερινές τους δραστηριότητες και διαδρομές (ταξίδια, διαγωνισμοί, show, διδασκαλίες), εστιάζοντας στις εκφάνσεις της θηλυκότητας και του φύλου σ’ έναν ανδροκρατούμενο χώρο όπως η χιπ χοπ κουλτούρα και αναδεικνύει το ρόλο των χορών αυτών στην ανάπτυξη του ομαδικού πνεύματος και της γυναικείας ενσυναίσθησης και αλληλεγγύης.
Προβολές:
Παρασκευή, Μαρτίου 20, 2015 - 17:30 | PAVLOS ZANNAS
Κυριακή, Μαρτίου 22, 2015 - 13:00 | TONIA MARKETAKI


Εσείς ποια ντοκυμαντέρ θα δείτε φέτος;
Ακόμα δύο ντοκυμαντέρ για το χορό.

No comments :

Post a Comment