Thursday, February 25, 2016

Τα αγαπημένα μας παιδικά βιβλία για το χορό

0 comments
 
kid-reading-tile
Στο studio ΚΙΝΟΥΜΕ αγαπάμε πολύ τα παιδικά βιβλία, γι’ αυτό και ένα ράφι της βιβλιοθήκης μας είναι αφιερωμένο σ’ αυτά! Στο ράφι μας υπάρχουν εικονογραφημένα βιβλία με θέμα το χορό, το ανθρώπινο σώμα και άλλα που δεν σχετίζονται με το χορό, αλλά με θέματα όπως η διαφορετικότητα, οι σχέσεις και τα συναισθήματα. Οι μικροί μας χορευτές και χορεύτριες λατρεύουν να τα ξεφυλλίζουν πριν ή μετά το μάθημά τους (και για να είμαστε ειλικρινείς, το ίδιο και οι μεγάλοι!)

Στα παιδικά βιβλία, ο χορός χρησιμοποιείται συχνά σαν αφορμή για να τεθούν θέματα όπως η ατομικότητα και οι προσωπικές επιλογές, η διαφορετικότητα και η αποδοχή της στον εαυτό μας και στους άλλους. Δείτε παρακάτω μερικά από τα αγαπημένα μας βιβλία που μιλάνε για το χορό και μπορούν να αποτελέσουν αφορμή για βαθύτερες συζητήσεις με τα παιδιά.

dance-kids-dance-book

Ο χορός 
Anne Buin -εκδόσεις ηλέκτρα
Χορεύω σημαίνει κάνω κινήσεις με το σώμα μου. Κινήσεις αργές ή γρήγορες. Κινήσεις που είναι το ίδιο ευχάριστες όταν τις κάνω, αλλά και όταν τις βλέπουν οι άλλοι...
Το βιβλίο ανήκει στη σειρά Η μικρή μου εγκυκλοπαίδεια Larousse και εξηγεί με απλό τρόπο και διασκεδαστικές εικόνες τι είναι ο χορός. Παρουσιάζει συναρπαστικές πληροφορίες για διάφορα είδη χορού από όλο τον κόσμο και επικεντρώνει στο κλασικό μπαλέτο.

evi-kids-dance-book

Η Εύη όλο χορεύει και χορεύει 
Birgitta Sif –εκδόσεις Ίκαρος

Ήταν κάποτε ένα κοριτσάκι που το έλεγαν Εύη. Της άρεσε να χορεύει και να χορεύει με όλη της την ψυχή. Όταν όμως ήταν κι άλλοι μπροστά, ένιωθε τα πόδια της να τρέμουν και να μην την υπακούν. Έτσι, σιγά σιγά ξέχασε πώς είναι να χορεύεις…

Η τρυφερή ιστορία της Εύης που μεταμορφώνεται από ένα ντροπαλό κοριτσάκι σε μια χαρούμενη χορεύτρια, ενθαρρύνει κάθε παιδί να εκφραστεί ελεύθερα για ό,τι αγαπά. Από τη βραβευμένη εικονογράφο και συγγραφέα Birgitta Sif, ένα βιβλίο που θα πείσει κάθε ντροπαλό του κόσμου τούτου πως η ζωή παραείναι όμορφη για να σπαταληθεί στη μοναξιά ενός κλειστού δωματίου.

elephant-kids-dance-book

Πώς να κάνετε έναν ελέφαντα να χορέψει
Άγγελος Αγγέλου & Έμη Σίνη -εικονογράφηση Σοφία Τουλιάτου -εκδόσεις Παπαδόπουλος

Ποιος μπορεί άραγε να κάνει έναν ελέφαντα να χορέψει;
Σίγουρα κάποιος εύσωμος. Με μια φωνή βροντερή όσο εκατό κεραυνοί μαζί… Και δυνατός. Ναι, οπωσδήποτε πολύ δυνατός!
Ή μήπως όχι;

Ένα βιβλίο που, με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο αποδεικνύει ότι όλα μπορεί να τα καταφέρει κανείς… αρκεί να μετατρέψει την ‘αδυναμία’ του σε δύναμη!

penguin-kids-dance-book


Μακάρι να μπορούσα να χορέψω
Γιολάντα Τσορώνη-Γεωργιάδη -εκδόσεις Σαββάλας

Το πιγκουϊνάκι θέλει να μάθει να χορεύει. Αν και στην αρχή δεν τα καταφέρνει και τόσο καλά, δεν το βάζει κάτω και συνεχίζει την προσπάθεια.

Το βιβλίο προσεγγίζει την έννοια της ευτυχίας. Με όμορφη εικονογράφηση και κατανοητό λεξιλόγιο, οι ιστορίες αυτές ενθαρρύνουν τα μικρά παιδιά να αισθάνονται σιγουριά για τον εαυτός τους, να μην απογοητεύονται εύκολα και να αντιμετωπίζουν τις φοβίες τους.

emma-ballet-lessons-kds-dance-book


Έμμα –μαθήματα μπαλέτου
Sousie Morgenstern –εκδόσεις Παπαδόπουλος

Η μαμά της Έμμας αποφάσισε να τη γράψει στο μπαλέτο. Αλλά η Έμμα προτιμάει να ασχολείται με ένα σωρό άλλα πράγματα! Θα καταφέρει άραγε, να πείσει τη μαμά της να την αφήσει να παίξει βόλους με τους παππούδες στο πάρκο;

Μια αστεία και τρυφερή ιστορία που δίνει λύσεις σε θέματα που σ’ αυτή την ηλικία μοιάζουν βουνό!

flora-flamingo-penguin


Μια υπέροχη σειρά βιβλίων της Molly Idle. Δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμη από ελληνικές εκδόσεις  -παρόλα αυτά το κείμενο είναι ελάχιστο και η αφήγηση βασίζεται κυρίως στις εικόνες. Οι δύο ιστορίες είναι τρεις παραλλαγές του ίδιου θέματος: η Φλόρα συναντά ένα διαφορετικό πουλί σε κάθε βιβλίο και επικοινωνεί μαζί του μιμούμενη τις κινήσεις του. Το κάθε βιβλίο μοιάζει με μια μικρή χορογραφία, ένα ντουέτο της Φλόρα με τον πιγκουίνο και το φλαμίνγκο. Σύντομα αναμένεται να κυκλοφορήσει και το τρίτο βιβλίο της σειράς, Η Φλόρα και τα παγόνια!


flora-and-the-flamingo-2
flora-and-the-penguin-2

Αυτά είναι λοιπόν μερικά από τα αγαπημένα μας παιδικά βιβλία! Εσείς ποια άλλα θα προσθέτατε στη λίστα;Δείτε επίσης:

Τα παραμύθια στο μπαλέτο.

Αξιολάτρευτοι μικροί χορευτές και χορεύτριες.

Τα οφέλη του χορού για τα μικρά παιδιά.

ΚΙΝΟΥΜΕ παιδιά! Μαθήματα χορού και εργαστήρια για παιδιά.

No comments :

Post a Comment