Wednesday, March 09, 2016

6 ταινίες χορού στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

0 comments
 
Το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ξεκινάει αυτή την Παρασκευή 11 Μαρτίου, με ένα πρόγραμμα γεμάτο πολύ ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο και με ποικίλη θεματολογία.

Ανάμεσά τους ξεχωρίσαμε έξι ταινίες για το χορό! Οι πέντε από αυτές διηγούνται τις προσωπικές ιστορίες χορευτών μπαλέτου, τάγκο και σύγχρονου χορού. Κάθε ιστορία διαφορετική και ιδιαίτερη, απεικονίζει μια διαφορετική πτυχή του πολύπλευρου φάσματος του χορού στις μέρες μας. Η έκτη ταινία είναι μια ματιά σε ένα πολύ ιδιαίτερο καλλιτεχνικό περιβάλλον, το Watermill Center του Ρόμπερτ Ουίλσον. Ας τις δούμε αναλυτικά!
dance-docs


Βίκτορ Κοσακόφσκι, Νορβηγία-Δανία-Σουηδία

Δύο ταλαντούχες αδελφές, η Νάστια, δεκατριών, και η Πολίνα, εφτά, φοιτούν στη σπουδαιότερη ακαδημία ρωσικού μπαλέτου αφού επελέγησαν μεταξύ 5500 παιδιών. Ένα πορτρέτο της γεμάτης τρυφερότητα και εμπιστοσύνη σχέσης των δύο αδελφών, που μοιράζονται ένα μεγάλο όνειρο: να γίνουν σολίστες του μπαλέτου, πλήρως αφοσιωμένες στο εξάωρο καθημερινό τους πρόγραμμα στην ακαδημία.

Δείτε το trailer:

προβολές:
Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016 - 22.30, PAVLOS ZANNAS
Κυριακή 20 Μαρτίου 2016 - 15.00, PAVLOS ZANNASΚωνσταντίνα Μπούσμπουρα - Χούλια Μ. Χέιμαν , Αργεντινή-Ελλάδα

Στο Μπουένος Άιρες, μια ομάδα διακεκριμένων χορευτών δημιουργούν συλλογικά την πρώτη εθνική ομάδα σύγχρονου χορού. Είναι η ιστορία τεσσάρων ταλαντούχων χορευτών, του Ερνέστο, της Μπετίνα, της Βικτόρια και του Πάμπλο, σε μια έρευνα διάρκειας έξι ετών. Ακολουθούμε τις ζωές τους και παρακολουθούμε τις πρόβες και τις παραστάσεις τους στο εμβληματικό κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης και το ιστορικό Εθνικό Θέατρο Θερβάντες. Εκθέτουν τα όνειρά τους ως χορευτές, εργαζόμενοι, αλλά και μέλη της κοινωνίας μας, καθώς παρακολουθούμε την εκπλήρωση του μεγαλύτερου ονείρου τους για τη δημιουργία ενός εθνικού νόμου για τον χορό. Εντυπωσιακές χορογραφίες, πρωτότυπα τραγούδια και σύγχρονη μουσική της Λατινικής Αμερικής, αποκαλύπτουν την ομορφιά του χορού μέσα από τη ζωή.

προβολές:
Σάββατο 12 Μαρτίου 2016 - 22.30, JOHN CASSAVETES
Κυριακή 13 Μαρτίου 2016 – 15.30, STAVROS TORNESΧέρμαν Κραλ,  Γερμανία-Αργεντινή

Η Μαρία Νιέβες Ρέχο (80 ετών) και ο Χουάν Κάρλος Κόπες (83 ετών) συναντήθηκαν όταν ήταν 14 και 17 και χόρευαν μαζί για σχεδόν πενήντα χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια αγαπούσαν και μισούσαν ο ένας τον άλλο και βιώσαν διάφορους οδυνηρούς χωρισμούς, αλλά πάντα τα ξανάβρισκαν. Κανένας άλλος άντρας δεν χόρευε σαν τον Χουαν και καμία άλλη γυναίκα σαν τη Μαρία! Κάποια στιγμή, εκείνος την άφησε για τα καλά για μια γυναίκα 20 χρόνια νεώτερη, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά. Τώρα, στο τέλος της ζωής τους, ο Χουάν και η Μαρία θέλουν να μιλήσουν ανοιχτά για την αγάπη, το μίσος και το πάθος τους. Διηγούνται την ιστορία τους σε μια ομάδα νέων χορευτών και χορογράφων του ταγκό από το Μπουένος Άιρες, που μετατρέπουν τις πιο ωραίες, τις πιο συγκινητικές και δραματικές στιγμές της ζωής τους σε απίστευτες χορογραφίες ταγκό.

Δείτε το trailer:

προβολές: 
Κυριακή 13 Μαρτίου 2016 – 15.00, JOHN CASSAVETES
Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016 – 23.00, OLYMPIONΌοσε Σβένχαιμ Ντρίβενες, Νορβηγία

Το πεπρωμένο της Μάικο είχε αποφασιστεί προτού γεννηθεί. Το όνομά της, το Μάικο, σημαίνει «παιδί που χορεύει». Η μητέρα της, η κινητήριος δύναμη πίσω από την καριέρα της, πούλησε το σπίτι και το αυτοκίνητο της οικογένειας για να στείλει τη δεκατετράχρονη Μάικο στις πιο φημισμένες σχολές χορού της Ευρώπης. Ήξερε ότι δεν θα μπορούσε να επιστρέψει στην Ιαπωνία έχοντας αποτύχει. Σήμερα, η Μάικο είναι 32 ετών και στο απόγειο της καριέρας της ως πρίμα μπαλαρίνα στο Εθνικό Μπαλέτο της Νορβηγίας. Η Μάικο δεν είναι πλέον νεαρή χορεύτρια και πολλές ταλαντούχες νέες χορεύτριες εποφθαλμιούν τη θέση της. Ο ανταγωνισμός γίνεται πιο σκληρός όταν η Μάικο αποφασίζει να κάνει οικογένεια... Ακολουθούμε τη Μάικο σε μια κρίσιμη καμπή της ζωής της, όταν αναγκάζεται να πάρει αποφάσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο όλους τους καρπούς των κόπων της.

Δείτε το trailer:

προβολές:
Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016 – 22.30, PAVLOS ZANNAS
Κυριακή 20 Μαρτίου 2016 – 15.00, PAVLOS ZANNAS
Έρλεντ Ε. Μο, Νορβηγία

Η 12χρονη Βίλντε θέλει να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωταθλήτρια του χορού «Halling» – ενός παραδοσιακού ανδρικού χορού. Η μεγαλύτερη πρόκληση γι’ αυτήν δεν είναι ο διαγωνισμός, αλλά το ότι είναι σίγουρη πως η δύναμή της και το πάθος της για τον χορό και τη ζωή θα βοηθήσουν τον αγαπημένο της παππού να καταπολεμήσει τον καρκίνο.
Δείτε το trailer.
Γιάκουμπ Γιαν, ΗΠΑ-Τσεχία

Το Watermill Center, «εργαστήριο για την τέχνη της περφόρμανς» θεωρείται ένα από τα πιο φιλόδοξα έργα τέχνης του Ρόμπερτ Oυίλσον: εκεί συγκεντρώνει κάθε χρόνο περίπου εκατό νέους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, τους οποίους στη συνέχεια «σκηνοθετεί» για 50 ημέρες κατά τη διάρκεια του θερινού προγράμματος Watermill Summer Program. Για πρώτη φορά το 2014, ο Ουίλσον έδωσε την άδεια σε ένα κινηματογραφικό συνεργείο να αποτυπώσει την εξαιρετική δημιουργική ζύμωση του προγράμματος, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ήταν απλοί παρατηρητές, αλλά ότι θα συμμετείχαν ενεργά στον καλλιτεχνικό πυρετό και στην καθημερινή ζωή της κοινότητας. Εκατοντάδες ώρες υλικού από τα γυρίσματα, μαρτυρίες από τις πρόβες και εικόνες από την καρδιά αυτού του εκπληκτικού καλλιτεχνικού περιβάλλοντος θα δώσουν ζωή σε ένα μοναδικό τεκμήριο της ασταμάτητης δημιουργικής ροής που χαρακτηρίζει όλα τα έργα του Ρόμπερτ Ουίλσον.

Δείτε το trailer:


προβολές:
Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016 – 20.00, TONIA MARKETAKI
Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016 – 13.00 TONIA MARKETAKI


Εσείς ποιες ταινίες θα δείτε φέτος;


Δείτε επίσης:

No comments :

Post a Comment